Alimentatia corectă în diabetul zaharat

Cea mai importantă armă în lupta cu diabetul este dieta, alături de care se situează şi alte măsuri care vizează un stil de viaţă sănătos : renunţarea la fumat, exerciţiul fizic şi monitorizarea permanentă.

Câteva reguli sunt esenţiale în lupta cu acest duşman invizibil.

În primul rând, trebuie respectat cât se poate de strict un program al meselor, dar şi cantitatea de hrană ingerată. Ideal este să existe un număr mai mare de mese ( 5 – 6 ), luate la intervale regulate de timp şi mai reduse cantitativ, pentru a nu determina o variaţie prea mare a glicemiei pe timpul zilei.

Dieta reprezintă, alături de exerciţiul fizic, o măsură terapeutică nemedicamentoasă majoră. Ea reprezintă un motiv suplimentar de îngrijorare pentru pacientul nou diagnosticat, prin caracterul ei de durată şi mai ales pentru anumite categorii sociale. Dieta trebuie să fie individualizată şi, astfel, ea se va putea încadra în bugetul familiei.
Individualizarea planului de dietă se face în funcţie de tratamentul DZ, ţinând seama de obiceiurile alimentare şi condiţia socio-economică.

Pentru persoanele cu diabet, pentru că este o cerinţă obligatorie, nu trebuie ca dieta să fie un chin. Meniul zilnic al unui diabetic trebuie să arate la fel ca şi cel al oricărei persoane care doreşte o alimentaţie sănătoasă. Acest lucru se traduce prin aceea că nu trebuie decât să se combine corect alimente din toate grupele principale, cât mai echilibrat posibil.

Nu este un lucru greu de făcut. Trebuie doar să se aibă permanent în vedere imaginea farfuriei perfecte: un sfert proteine, un sfert carbohidraţi, jumătate legume, preferabil proaspete.