Alimentația corectă a copiilor si adolescenților

Raţia alimentară a copilului trebuie să satisfacă toate nevoile nutritive (calorice, plastice şi biocatalitice ), atât pentru întreţinere, cât şi pentru creştere şi dezvoltare.

In primul rând, copilului nu trebuie să îi lipsească din hrana zilnică proteinele, hidrocarbonaţii, grăsimile, sărurile minerale, vitaminele şi fibrele vegetale.

Fructele, legumele şi zarzavaturile nu trebuie să lipsească nici ele din alimentaţia zilnică a copilului si adolecentului.

Este deosebit de important să se asigure copiilor de vârstă şcolară o alimentaţie suficientă caloric şi în factori nutritivi cu valoare biologică mare, având în vedere riscurile mai mari de îmbolnăvire oferite de viaţa în colectivitate. Tot din acest motiv, este deosebit de importantă urmărirea modului în care îşi însuşesc regulile minime de igienă în vederea profilaxiei unor boli infecto–contagioase.

La foarte mulţi adolescenţi se remarcă practici dăunătoare în privinţa modului de alimentaţie, cu tendinţa de a mânca rapid alimente picante, sandwich-uri, conserve, fripturi, evitând legumele, fructele, pâinea, făinoasele. La unii, există tendinţa de a face cure de slăbire nejustificate, care duc la dezechilibre nutriţionale, tulburări digestive. Consumul de cafea şi băuturi alcoolice în cantităţi crescute este un obicei frecvent la varsta adolescentina.