Alimentația corectă a vârstincilor

După datele Comitetului de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aportul caloric trebuie să scadă cu 3% pentru fiecare 10 ani – între 25 – 45 de ani, cu 7,5% la fiecare 10 ani – între 45 – 65 ani şi cu 10% – peste 65 de ani. Astfel, între 65 – 70 de ani, aportul caloric al unui individ este de 2400 calorii pe zi pentru bărbaţi şi 2100 calorii pe zi pentru femei. Aceste cifre nu sunt fixe, ci pot varia în funcţie de modul de viaţă al individului, de efortul fizic depus, etc

Bătrânii asimilează mai multe calorii, deoarece fac mai puţină mişcare, iar metabolismul este mai lent, deci trebuie să aibă o alimentaţie variată.

Pentru persoanele în vârstă, un rol major îl au alimentele bogate în fibre şi cele care conţin făinoase integrale, pentru că ajută motilitatea intestinală.

Un alt element de maximă importanţă este hidratarea. O dată cu înaintarea în vârstă, aceştia consumă tot mai puţine lichide, deşi corpul are mare nevoie de ele. Pentru a favoriza asimilarea de lichide, se recomandă a se consuma multe fructe şi legume care conţin o cantitate mare de apă, chiar şi cele congelate.

Activitatea fizică făcută în mod regulat nu trebuie uitată. Sunt foarte bune exerciţiile fizice cu intensitate moderată, dar şi activităţile cotidiene, cum ar fi : grădinăritul, plimbările cu nepoţeii, curăţenia în casă, etc.