Nutriția în sarcină și alăptare

O dietă sănătoasă în perioada sarcinii este importantă, atât pentru sănătatea gravidei, cât şi pentru cea a produsului de concepţie. Studii recente, pe modele umane şi animale, demonstrează că statusul nutriţional din timpul sarcinii afectează nu numai sănătatea şi dezvoltarea neurologică a nou-născutului, ci şi morbiditatea şi mortalitatea la vârsta adultă.

Recomandările actuale privind nutriţia în timpul sarcinii pun accentul pe creşterea optimă în greutate a femeii gravide pe parcursul sarcinii şi pe consumul adecvat de calorii, vitamine şi minerale necesare dezvoltării fătului şi prezervării sănătăţii materne.

Atât femeia gravidă, cât şi cea care alăptează vor respecta o serie de reguli de igienă a alimentaţiei absolut necesare, ca : respectarea orelor de masă, cu repartiţia cât mai judicioasă a caloriilor pe mese. Masticaţia se face lent, îndelung; se evită emoţiile în timpul mesei şi se respectă obligatoriu un repaus postprandial; nu se expun la interdicţii inutile sau la excese care pot deveni periculoase, cum ar fi administrarea regimului fără sare în mod sistematic şi nejustificat sau administrarea unor vitamine sau săruri minerale în exces.