Dietoterapia în bolile cardiovasculare

Adoptarea unui mod de viaţă sănătos, cu o dietă echilibrată, nu presupune realizarea unor eforturi suplimentare sau eliminarea completă din alimentaţie a unor anumite produse, ci înseamnă un consum alimentar echilibrat, în cantităţi moderate şi în proporţii adecvate menţinerii îndelungate a unei stări bune de sănătate.

O dietă care influenţează benefic activitatea sistemului cardio-circulator trebuie :

– să respecte piramida alimentelor

– să fie bazată pe fibre, cereale, produse animale şi vegetale bogate în proteine, lactate.

– o dietă sănătoasă ar trebui să fie cât mai săracă în lipide ( în special în cele saturate şi colesterol).

Persoanele cu probleme cardiace sunt sfătuite să acorde o atenţie specială numărului de calorii aduse prin dietă, care trebuie să satisfacă mereu consumul zilnic al organismului. In cazul unui aport ce depăşeşte necesarul, caloriile în plus vor fi depozitate în ţesutul adipos, ceea ce va contribui, pe termen lung, la sporirea greutăţii individului, acesta putând deveni obez şi asociind toate riscurile ce derivă din supraponderabilitate.