De ce se ingrasa copiii?

  1. TEHNOLOGIA: Televizorul, internetul, jocurile video si reclamele.

In medie , copiii petrec intre doua ore si jumatate si patru ore si jumatate in fata televizorului.

In zilele noastre, un copil al unei familii modeste financiar, are la dispozitie in casa un calculator si o consola de jocuri video.

Este foarte important ca parintii sa inteleaga ca, daca modul de petrecere a timpului liber se reduce la folosirea internetului si a jocurilor pe calculator, copiii vor suferi de dureri de spate, stres si greutate corporala excesiva, iar toate acestea pot genera probleme grave de sanatate.

Copii trebuie invatati – iar noi, parintii, trebuie sa le dam exemplul – cum pot sa se bucure de jocuri active si de sporturi distractive, fara sa renunte la jocurile video preferate.

O alta problema, sunt reclamele la alimente care i-au ca tinta pe copii ,folosind personaje de desene animate, in scene pline de distractie si magie.

Transportul este si el o problema. Cele mai multe familii au masini si atunci lipsa de miscare si flexibilitatea au de suferit.

2. OBICEIURILE ALIMENTARE

De obicei, copiii copiaza obiceiurile alimentare si pe cele legate de miscare si de stilul de viata ale parintilor.

Un studiu a descoperit ca, atunci cand unul dintre parinti mananca regulat alimente cu un continut ridicat de grasimi, este de doua ori mai probabil ca si copilul sa consume alimente similare decat in familiile in care parintii au un consum scazut de grasimi.

Atentie! Un hamburger cu cartofi prajiti mancat regulat, poate cauza dependenta la fel de puternica precum tigarile sau drogurile tari!

Trebuie sa stiti nu doar cate grasimi si cate calorii contin alimentele, ci si care este dimensiunea portiei, chiar daca alimentul este categorisit drept avand continut scazut de grasimi, carbohidrati si zahar.

Trebuie invatat sa se indentifice cum arata o portie sanatoasa pentru copii, ca sa o puteti servi si acasa. De obicei, alimentele ambalate nu contin o singura portie!

In ziua de azi, copiii beau de doua ori mai multe bauturi racoritoare decat lapte. Fiecare doza de bautura racoritoare contine in jur de 10 lingurite de zahar. Pe langa zahar, bauturile populare contin cofeina, care ii face pe copii sa mai vrea.

Trebuie sa retineti, parinti, sucurile reprezinta un risc major pentru sanatate, ele putand sa contina zahar si aditivi in cantitati foarte mari si astfel creste considerabil riscul la obezitate.

3. FAMILIA

Cu stilul de viata rapid de astazi, familiile nu mai au suficient timp sa gateasca si sa manance impreuna mese hranitoare. Uneori, cea mai usoara optiune este sa intinda mana dupa telefon si sa comande o pizza sau poate sa ia din congelator ceva semipreparat pe care sa-l pregateasca la microunde sau sa foloseasca optiunea drive-through a restaurantelor.

Parinti, retineti!

De unde sa stie copilul ca nu este sanatos sa mananci regulat la fast-food sau sa            mananci numai semi-preparate congelate, daca nu ii invatati? De ce sa isi puna copiii problema aceasta, daca asta au mancat toata copilaria lor?

Nu dati vina pe genetica!

Este clar ca sedentarismul si consumul alimentar exagerat sunt cauzele primare ale existentei unui numar atat de mare de adulti supraponderali. Aceste lucru este evident, deoarece procentul de persoane supraponderale in totalul populatiei a cunoscut aceasta crestere considerabila abia in ultimii douazeci de ani. Factorii genetici nu se pot transmite de la parinti la copii cu o viteza atat de mare.

Ca un sfat pentru parinti, cei care sunt preocupati sa isi mentina o forma fizica sanatoasa – prin obiceiuri alimentare cat mai sanatoase si miscare regulata – pot sa previna transmiterea de obezitate la generatia urmatoare, servind drept modele bune si invatandu-si copii cu un trai adecvat!