Despre nutriția copilului – cu Ioana Șerban (Partea a II a)

Continuam „poveste” cu alte informații utile și benefice pentru părinți:

1. Ce combinatii sunt de evitat in alimentatia copilului? Si cum ar trebui sa fie organizat un meniu?
Pentru copii nu exista o dieta speciala, deoarece fiecare are propriile caracteristici si nevoi. Pot spune ca dieta trebuie sa fie cat mai diversificata, echilibrata si sa asigure necesarul de nutrienti. In acest sens, trebuie sa oferim copilului din toate grupele alimentare, asigurandu-ne ca asocierile sunt facute corespunzator si in concordanta cu necesitatile acestuia.
Este bine in schimb, sa evitam anumite combinatii ce tin de alimentatia copilului. Si anume, fructele sa fie consumate inainte de masa si nu combinate cu alte alimente. Motivul? Digestia fructelor este una foarte rapida, nu raman pentru o lunga perioada de timp in stomac iar restul alimentelor au nevoie de un timp mult mai mare pentru a fi digerate, iar fructele ar fermenta daca ar sta la rand pentru digestie.
Apa si orice alt lichid ar trebui evitate in timpul si imediat dupa masa. Orice lichid in stomac dilueaza acizii gastrici si, astfel, procesul de digestie este incetinit. In schimb, este recomandat ca micutul sa bea apa cu cel putin 10 minute inainte de a manca pentru a nu ii trece pofta de mancare. Dupa ce a mancat, asteapta aproximativ 30 de minute pana sa-i dai lichide.


De evitat:
o Prajelile si orice combinatie de ulei, faina
o Carne de porc in exces, oaie, gasca, mezeluri grase si afumate, carnati, slanina
o Smantana, margarina, branzeturi grase – topita, feta, bivolita
o Paine alba proaspata, aluaturi, produse de patiserie, biscuiti cu crema
o Gustarile ambalate (chipsuri, snacksuri, alune, seminte, floricele cu caramel, branza, napolitane, covrigei, paine prajita);
o Cereale cu cacao, cacao instant
o Exces de iaurt cu fructe
o Zahar alb, sucuri cu zahar, carbogazoase;
o Alimente tip fast-food.

Meniul trebuie sa fie organizat in 4-5 mese pe zi, 3 mese principale (mic dejun obligatoriu, pranz, cina) si 1-2 gustari.

2. Ce inseamna o alimentatie curata si a manca sanatos?

Obiceiurile alimentare sanatoase, corecte, se invata inca din primii ani de viata. Iar aceasta sarcina, deloc usoara, le revine parintilor, care trebuie sa ii invete pe copii, inca de la cele mai mici varste, despre principiile unei alimentatii sanatoase si beneficiile acesteia, astfel incat ei sa ajunga adulti sanatosi si sa aiba o alimentatie echilibrata si la varste mai inaintate.
• Respectarea orelor de masa pe cat posibil
• Faceti din orele de masa o prioritate
• Nu se ciuguleste intre mese, se mananca doar la mesele indicate
• Respectarea notiunii de portie corecta, adaptata nevoilor unui copil
• Inlocuirea dulciurilor cu fructe si legume la ora gustarilor
• Limitarea consumului de zahar!
• Incurajarea miscarii in aer liber
• Sa nu se incurajeze mancatul in fata TV, telefon, tablete, etc


3. Ceaiul este in regula pentru copil?
Pentru copiii de la naștere până la varsta de doi ani, pediatrii nu recomandă băuturi de ceai, destinate copiilor mici. Ca regulă, producătorii fac ceai pe bază de plante sănătoase care funcționează bine pe corpul copiilor. În acest caz, trebuie să fiți atenți la eticheta ceaiului cu recomandarea de vârstă pentru utilizarea băuturii. In magazinele de specialitate se gasesc ceaiuri vândute pe varste si sunt sigure pentru corpul copilului. În plus, ele conțin adesea componente utile care normalizează activitatea intestinelor și a stomacului la copii. Ceaiul obișnuit pentru adulți trebuie să se administreze copilului numai după vârsta de trei – patru ani doar dupa citirea in prealabil a etichetei si cu mentiunea ca nu trebuie sa fie prea concentrat, ar trebui sa fie maro deschis la culoare, nu inchis.



4. Multi spun ca fericirea copilariei copilului se regaseste in dulciuri si chiar pun in paralel viata anilor ’80-’90 cu cea actuala, in materie de hrana. Ce ne puteti spune despre asta? La ce ne putem astepta, pe langa obezitate, in cazul unei alimentatii neadecvate?Si in cat timp putem vedea ’’efectele’’?

Dulciurile ocupă un loc important în universul copilăriei. Cu siguranță fiecare dintre noi avem o prăjitură preferată care ne duce cu gândul la copilărie și căreia nu i-am putut uita gustul. Cu toate acestea, este foarte important ca noi părinții să alegem inteligent deserturile celor mici și să ne asigurăm că acestea nu vor afecta sănătatea celor mici.
Zaharul rafinat este principalul component al dulciurilor care se găsesc în magazine, iar acest tip de zahăr nu face altceva decât să provoace dependență. Zilnic, un consum ridicat de zahăr îți poate transforma copilul într-unul irascibil și agitat atunci când nivelul zahărului din corpul său scade la câteva ore după ce a consumat dulciuri.
Pe termen lung, consumul prea mare de dulciuri poate cauza probleme serioase, printre care:
• carii dentare;
• un risc crescut de a deveni supraponderali sau obezi, ceea ce poate duce la diabet zaharat de tip II, boli de inimă și chiar unele forme de cancer;
• probleme de comportament cum ar fi accesele de furie;
• sistem imunitar slăbit ceea ce duce la răceli, tuse și alergii



5. Ce ne puteti spune despre obezitate? Cat de ’’complexat’’ este un copil obez si ce sacrificii depune?
Pe întregul Mapamond, obezitatea a atins proporți uluitoare, generând o povară fără precedent în domeniul sănătății, financiar și social, atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor și adolescenților.
Din pacate, majoritatea copiilor care se confrunta cu aceasta problema, manifestă probleme de relaționare, au dificultăți motorii, devin apatici, izolați sau agresivi și asta se datoreaza stimei de sine care s-a prăbușit catastrofal. Acasă, se pot simti în siguranță, dar la școală sunt atât de multe răutăți și nedreptăți care îl vizează încât nu le poate gestiona singuri.
Indiferent de cauzele obezitatii la copil, genetice sau comportamente alimentare nesanatoase, schimbarea stilului de viata este un factor cheie in pierderea in greutate pe termen lung. Vorbim in primul rand de imbunatatirea dietei si cresterea activitatii fizice.

În curând și ultima parte….