Importanta fructelor si legumelor in alimentatia copiilor

Consumul de legume si fructe, de preferinta in stare cruda, este o recomandare importanta in toate ghidurile de nutritie. 

Prescolarii si scolarii ar trebui sa consume 3 portii de legume si 2 portii de fructe pe zi

AVANTAJELE CONSUMULUI DE FRUCTE

Fructele reprezinta cele mai importante surse de vitamine ( in special C,E,K,B, caroteni –precursori de vitamina A) si minerale.

Sunt o sursa importanta de vitamina C, deoarece celelalte categorii de alimente contin cantitati mai mici, insuficiente, din aceasta vitamina, iar legumele se consuma mai frecvent dupa ce au fost gatite.


Fructele reprezinta o sursa de glucide digerabile si nedigerabile (fibre) si o importanta sursa de compusi antioxidanti.

Cele mai multe alimente din aceasta categorie nu contin lipide, cu exceptia fructelor oleaginoase, cu coaja tare ( alune, nuci, arahide, fistic), acestea fiind bogate si in acizi grasi.

Fructele creeaza o senzatie de satietate precoce, prin distensia stomacului si a tubului digestiv, mai mult decat prin efectele absorbtiei nutrientilor. 

Prin aceasta proprietate, precum si prin continutul redus in lipide, dieta bogata in legume si fructe contribuie la mentinerea unui aport caloric normal.

Spre deosebire de fructoza din sucuri, fructoza din compozitia fructelor este absorbita mult mai putin, datorita fibrelor. 

DEZAVANTAJE

Unele fructe ( precum capsunele, piersicile, kiwi, etc) si semintele, nucile sau alunele pot declansa alergii alimentare la copiii cu predispozitie.

AVANTAJELE CONSUMULUI DE LEGUME

Legumele contin o cantitate mare de vitamine, minerale si apa.

Leguminoasele (lintea, fasolea) contin proteine in cantitate apreciabila.

Legumele sunt usor de pregatit si sunt gustoase.

De asemenea, legumele contin fibre alimentare, care ne ajuta la digestie.

Oamenii care mananca regulat legume sunt mai putin predispusi la anumite boli.